ciel lub członek rodziny zaprosi na kolację z takim posiłkiem, może to przerodzić się w wielką emocjonalną aferę. To nie tylko „przejdę na weganizm”, ale raczej „potrzebuję tych przepisów kuchennych i instrukcji gotowania, żebym mogła to zrobić bez poczucia winy i niepokoju”. A co może być lepszego niż przyjęcie nowego, wegańskiego stylu życia?
Z 39 milionami wegan na świecie i trendami kulinarnymi, takimi jak restauracja „od pola do stołu”, coraz więcej osób odkrywa możliwości wegańskiego menu.
Wyklucza spożywanie produktów zwierzęcych takich jak
Powszechnie wiadomo, że weganizm to dieta roślinna. Wyklucza spożywanie produktów zwierzęcych, takich jak mięso, nabiał, jaja i miód. Słowo wegański pochodzi od pierwszych trzech i dwóch ostatnich liter słowa wegetarianin.
Dieta wegańska ma wiele zalet zdrowotnych i wykazano, że obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca. Weganizm zmniejsza również ryzyko cukrzycy typu 2, niektórych rodzajów raka, otyłości i innych chorób przewlekłych.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele wegańskich substytutów mięsa, które są nie tylko zdrowsze, ale smakują równie dobrze, a nawet lepiej niż ich niewegańskie odpowiedniki.
Dieta wegańska to dieta roślinna, która wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso, jaja i nabiał. To sposób odżywiania, który staje się coraz bardziej popularny wśród ludzi ze wszystkich środowisk.
Dieta wegańska może być dla Ciebie dobrym wyborem z wielu powodów:
Może pomóc utrzymać lub osiągnąć zdrową wagę.
Może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, nadciśnienia i innych problemów zdrowotnych.
Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i niektóre rodzaje raka.
Może być dobre dla środowiska, ponieważ wytwarza mniej gazów cieplarnianych niż dieta przeciętnego Amerykanina.
Wegański plan posiłków jest łatwy do naśladowania, ponieważ koncentruje się na owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i fasoli – produktach, które mają naturalnie niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość